Blog

Chip Tuning Ön Yargıları ile Savaşıyoruz

Partikül Filtresi Arızası Nasıl Anlaşılır?

Chip tuning işlemi, araç sahipleri tarafından önyargı ile bakılan bir uygulama olduğu için bu konu hakkında yazı yazmak istedik. Eğer bu sayfayı dikkatlice okursanız ön yargılarınızdan ve aklınızdaki sorulardan kurtulacaksınız. Yazıya başlamadan önce chip tuning işlemi nasıl yapılır onu anlamak gerekir. 2000 yılından sonra üretilen arabaların %95’inde motoru yönetmesi için beyin kullanılmaya başlandı. Biz buna motor kontrol ünitesi halk arasında bilinen ismi ile motor beyni veya ecu diyoruz. Motor beyni içerisinde bulunan yazılım motorun her hareketini yöneterek verimli çalışma sağlamaktadır. Chip tuning işlemi ise motor beyni içerisinde bulunan bu yazılımın bilgisayar ortamına alınarak içerisindeki değerlerin matematiksel hesaplar yardımıyla değiştirilmesi işlemidir. Alınan yazılım içerisinde yüzlerce harita var. Bu haritalardan bir kısmını değiştirerek aracın motor beynine yüklemesini yapıyoruz

Peki bu kadar masumca gözüken işlem neden önyargıya maruz kalıyor. Sektörün büyük olması ve yazılım üreticilerin gelişime önem vermesi sebebiyle bir çok araştırma yapıyorlar. Yapılan araştırmalar chip tuning işlemi yaptıran her 100 kişiden 95’inin memnun kaldığını gösteriyor.

Türkiye’de Chip Tuning

Önyargılarınızla savaşın veya araştırın. Türkiye’de 25 milyon araç trafiğe kayıtlı durumda. Bu araçların yüzde 2’si chip tuning işlemini yaptırmayı tercih etmişler. Bu da trafikte 500 bin aracın yazılımlı olması anlamına gelmektedir. Sizce bu insanlar hata mı yaptılar? Tabi ki hayır! Yazılım denince ilk akla gelen motor güçlendirme oluyor. Maalesef yakıt ekonomisi kısmı es geçiliyor. Bu nedenle bu yazıda motor güçlendirme işlemi olan chip tuning’in hem olumlu hem de olumsuz yönlerini ele aldık.

Araç alırken sağlam ve dayanıklı olması yanında yakıtı da az yaksın diye düşünüyoruz. Ve vergilerin fazla olması yüzünden düşük hacimli motorlu araçlar tercih ediyoruz. Biz diyoruz ki aldığınız aracı hem daha güçlü yapalım hem de daha az yaksın. Chip tuning işlemi ile bu imkansız değil. Bunu biz söylemiyoruz yaptığımız işler ve araştırmalar söylüyor. Araştırmalar, yaptıranların %95’inin memnun olduğunu söylüyor. Firma olarak söylemek gerekirse yaptıranlardan memnun olmayan ile karşılaşmadık.

Chip Tuning Ön yargıları

Gelelim ön yargılara! Bu yazıda, toplumda oluşan önyargıları başlıklar halinde incelemeye çalıştık. Amacımız bu ön yargılarınızdan sizi kurtarmak ve chip tuning’e olan bakış açınızı değiştirmektir. Genelde akılda olan soruları başlık olarak belirledik ve eminiz ki bu soruları sizde çevrenizde duyuyorsunuzdur.

1 – Peki bunu üreten mühendis bilmiyor mu?

Bunu üreten mühendis tabi ki biliyor. Hem de çok iyi biliyor. Ama bilmediği bir kaç bilgi var.
– Bu araç nerede kullanılacak? Dağda, çölde, deniz kenarında, nemli ortamda, tozlu ortamda, soğukta veya sıcakta hangisi?
– Bakım periyodlarına uyulacak mı? Araç sahibi ya bakım zamanını atlarsa. ya 15 bin olan bakım zamanını 30 bin yaparsa.
– Yakıt nereden alınacak? Ya düşük kalite yakıt veya yan sanayi yakıt filtresi kullanırsa?
– Diğer firmaların ürettiği yeni teknoloji emisyon değerleri ne olacak? Ya diğer firmalar daha düşük emisyonlu motor üretir ve reklamı ona göre yaparsa.
Bu örnekleri çoğaltabiliriz fakat kısacası bilmediği faktörler yüzünden belli standartlar ve limitler koymalı. Bu limitler motorun gücünü yüzde 50 oranında düşürse bile.

Peki Yararları tam olarak Nedir?

Önyargınız biraz olsun azaldıysa bu bölümü dikkatlice okuyunuz çünkü yararları ilginizi çekecek.

  • Motor gücünü %30 %40 oranında arttıracak.
  • Motor torkunu %30 %40 oranında arttıracak.
  • %10 – %15 oranında yakıt tasarrufu sağlayacak.
  • Dikkat edin en önemli nokta geliyor. Maksimum güç ve tork değerleri daha düşük devirlere çekilecek. Yani motorun maksimum gücü daha düşük devirlerde oluşacak. Zaten yakıt ekonomisini sağlayan nokta da tam olarak burası.
  • Gaz tepkileri artacak. Bu da arabanın daha atik olması anlamına gelecek.
  • Kullanıma göre kısa süre içerisinde daha güçlü motor olmasına rağmen yakıt tasarrufu sayesinde maliyeti çıkartacaksınız.
  • Arabanızı kişiselleştirmiş olacaksınız. Aslında en haz verecek olan bu madde olacaktır. Sıradan bir araç değil farklı bir araç kullanmış olacaksınız.